Projekt

Mivel a biztonságos közlekedés mindannyiunk közös ügye, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a közúti balesetek megelőzésével összefüggő állami célkitűzés megvalósítása érdekében 2017. év február 28-án elindította az „Közlekedési, baleset megelőzési, valamint a KRESZ ismeretek bővítése céljából tananyagok és módszertani útmutatók fejlesztése, zárt rendszerű, elektronikus távoktatással megvalósított, akkreditált elméleti képzési program lebonyolítása” tárgyú projektet.

A Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram keretében összeállított, KRESZ-tudást felfrissítő képzés célja, hogy felhívja a figyelmet az elmúlt években bekövetkezett legfontosabb jogszabályi változásokra, ezzel segítséget nyújtva a járművezetőknek, hogy tudásukat rendszerezzék, szabályismeretük és közlekedési moráljuk pedig fejlődjön.

Cél továbbá, hogy a közlekedésben rejlő balesetveszélyes helyzeteket könnyebben és időben felismerjék a vezetők, a szabályokat betartó és a környezettudatos attitűd fejlődjön, amelyek eredményeképpen a szabálysértések és a balesetek száma országosan csökkenthető.

A KRESZ-tudást felfrissítő képzések mellett idén is tanulhatóak olyan témakörök, mint például a „Gyalogos közúti közlekedés szabályai és viselkedési normái”, „Kerekes székes közúti közlekedés szabályai és viselkedési normái”, ismeretek „Az iskola rendőre” és az „Egy iskola egy polgárőr” programban résztvevők számára és polgárőri ismeretek.

A biztonságos és felelősségteljes közlekedés önmagában is fontos, emellett ugyanakkor a vállalatok vezetői számára vonzó lehet az ingyenes képzés lehetősége is. Ennek segítségével a vállalat dolgozói felmérhetik és fejleszthetik meglévő tudásukat, ezáltal a céges gépjárművekkel történő munkavégzés során csökkenhet a balesetek bekövetkezésének kockázata. Mindemellett a cégvezetés számára a képzés pozitív hozadéka lehet a gépjárművek állagának megóvása, amely éves szinten jelentős megtakarítást eredményezhet a cég költségvetésében.

Az előzetes regisztrációhoz kötött ingyenes képzés 2017. június 15-éig érhető el, a képzésben mindenki részt vehet.